Pető Ádám beszámolója a Tokodi EnduroCross Bajnokságról.

Tokod Endurocross OB 1. forduló:

Az elmúlt hétvégén kezdetét vette a várva várt 2014-es verseny szezon a tokodi endurocross futammal. Régen vártam már így versenyt, nyilván ebben közrejátszott az is, hogy tavaly nyáron volt az utolsó versenyem. A téli felkészülésem olyan volt amilyen. Nem vagyok vele elégedett, de mondván addig nyújtozkodj ameddig a takaród ér, annyit edzettem amennyit tudtam. Jelenleg a legtöbb időmet a tanulmányaimra fordítom, emellett pedig próbálom a maradék szabadidőt a felkészülésemre fordítani.

A pálya véleményem szerint igen színvonalasra sikeredett, szerencsés helyzet, hiszen a terület bővelkedik természeti adottságokkal, hogy egy igazán jó pályát lehessen össze rakni. A szervező brigád pedig ki is tett magáért, és egy technikás extrém résszel is jutalmazott bennünket, versenyzőket.
Meglepetésemre a rajtom jól sikerült, az első fordulóban a 4. helyen voltam, majd az első kör végére feljöttem a 2. helyre abszolútban, a kategóriámat pedig vezettem. A második körben utólért Grillmayer Gábor, akivel miután megelőzött próbáltam a tempót tartani és gyorsan látó távolságba került az akkor 1. helyen motorozó szlovák fiú, Martin Kratky. Gábor gyorsan átlépte őt, így a következő 2 kör számomra a vele való harcról szólt amit nagyon élveztem, és végül sikerült is őt megelőznöm. 
A verseny felénél, mikor 1 óra volt még hátra az eső hevesen rákezdett, ami nehezítette a körülményeinket, de szerintem nem volt vele különösebb gond. Ekkor Szatyina Gábor volt a 3. helyen, aztán egy rossz nyomválasztásnál meg is előzött engem, de műszaki probléma miatt kiállt előlem, így folytattam a versenyt a 2. helyen. Kratky ügyesen motorozott az esőben és fel is zárkózott mögém, ezután kis csata után megelőzőtt. Az utolsó körben még láttam és talán esélyem is lett volna, hogy megfogjam, de az extrém részen, a sár és a sárban lévő apró kövek miatt leesett a láncom az egyik akadályon, amit még rövid időn belül meg is oldottam, de sajnos akkora terhelés érte a láncot, hogy 20 méterrel ezután el is szakadt. 
Szerencsére akkora előnyt motoroztam ki ebben az 1 óra 50 percben, hogy a kategóriámban 4. helyet megszereztem, ami értékes pontokat jelent számomra.

Nagyon nagy élmény volt ez a hétvége és már igazán várom a következő futamot. Szeretném megköszönni támogatóimnak segítőimnek, hogy a nehéz időkben is mellettem álltak. : Motomax Team, Motul, Gold Fren, Motocomplet, LM Suspension, USWE, Horváth Gábor, Bomix benzinkút,Kubota Magyarorszag, Jászfényszaru
Továbbá azoknak a szurkolóknak akik kilátogattak és szurkoltak, nagyon jó érzés volt ennyi embert látni a pálya szélén, az extrém részen pedig a sportbírók hatalmas segítséget nyújtottak a versenyzőknek! Köszönöm!

On the past weekend our nation cross-country championship has started in Tokod, Hungary. I was very keen on thsi race, because I haven't race since august, 2013. My preparations for the season wasn't the best so far, I didn't have enough freetime to train.

The track was perfect for a good race, the organizer built a very difficult extreme section, which made the track much harder. 
My start was good at the first turn I was at 4th position and by the end of first lap I was second in overall and I lead the E1 category. In the second lap Grillmayer Gabor passed me, I tried to pick up his pace. In this lap we catched up Martin Kratky. Gabor could easily pass him. In the following 2 laps I was fighting with Martin for the second place. He made some mistake and I passed him. Suddenly when we had only 1 hour to go it started raining and the weather made everything nasty. In this part of race I was fighting with Szatyina Gábor, but he had some mechanical issues and he went to pit to fix it. 
Martin was very fast in these conditions and he catched and pass me. In the final lap I tried to overtake him and get the second place in overall, but unfortunately my chain broke and I couldn't finish my last lap. Luckily I had a huge lead in E1 and I finished in 4th position with this problem. I really enjoyed this weekend it was a nice experience as always, and I was happy to race again. I would like to say thanks to all who support and help me, it makes me motivated. 
‪#‎USWESports‬

Adam Peto #4